Vergi ve sosyal sorumluluk

22.09.2018 15:55:49

Mali Müşavir

[email protected]

KDV uygulamasının hayatımıza girdiği yeni dönemlerdi. KDV kavram olarak basın yayın yoluyla yer alan skeç ve yorumlarla etkin bir şekilde halka tanıtılıyordu.

Hatırlarsınız 80´ li yıllarda ““Bir Alışveriş bir Fiş” -TRT skeci vardı ne kadar içimizde yer etti bilmem ama vatandaşlık görevi dediğimiz “Sosyal sorumluluk” konusunda ne kadar duyarlıyız? Bunu siz okuyucularla paylaşmak istedim.

Sanal ortamda düşüncesini paylaşan bir arkadaş, fiş almamızın bize hizmet olarak dönebilir ama benim cebime indirim olarak girecekse fiş almamayı tercih ederim. Devletin bizden topladığı vergilerle hizmet getirmesini bekleyeceğim yerine cüzdanımda kalan parayı eve gelip saymak daha mantıklı geliyor bana.

Bir başka arkadaş ise Sorumluluğumun farkındayım ama bazen ben de unutuyorum fiş istemeğe bazen de uyanık satıcılardan özellikle fişi veya fatura almak istiyorum. Genelde ertesi gün almadığımız fişi de geri almaya geldiğimizde uyanık satıcılar başkaların almaya unuttuğu fişleri vermeye çalışıyorlar.

Belki de bunun doğurduğu zararın farkında olsak yaptığımız alış verişin bedeline KDV dahil olduğunu fiş istemeyerek satıcının cebine indirdiğini ve bundan hepimizin zarar gördüğümüzün zararın boyutu nerelere dayandığını farkına varmış olacağız.

Aslında merak ettiğimiz şey bu olmalı değil mi? fişi veya fatura istemeyerek suçluluk psikolojisini yaşıyor muyuz.? Belki de önce bundan başlamak gerekiyor. Devletin aslı görevini yerine getirmesinde, büyük kaynağın dolaylı olarak ödediğimiz vergilerin araç olarak kullanıldığının farkında olsak belki de devlet neden şunu yapmadı devlet neden bunu yapmadı diye yakınmazdık.

Ne yazık ki devlet vergi cezalarını artırsaydı böyle olmazdı diye topu hep devlete atarak sorumluluktan kaçıyoruz oysa bunu kendi sorunumuzmuş gibi görüp alış veriş yaptığımız yerden fiş veya fatura vermiyorsa, o yerden alış veriş yapmayı kesmemiz gerekmez mi?

Kısacası vergi sorununu bugün herkes kendi kişisel meselesi olarak görse bu ülkede vergi sorunu-diye-bir-şey-kalmaz.

Sosyal sorumluluk bilincinde kendi inisiyatifimizde olan otokontrolü ve vatandaşlık görevimizi kendi hayatlarımıza tatbik etmediğimiz sürece hepimiz bu kısır döngünün çarkları olmaya devam ediyor olacağız.

Evet. Bizler için, Vergi kaçakçılığı, sahte fatura gibi yüz kızartıcı fiiller daha çok vatandaşlık görevinin bilmeyen ya da bilip de bunun şuuruna vakıf olamayacak kadar küçük düşünen ben merkeziyetçi, dünyanın sadece kendi ekseni etrafında döndüğü sanrısını yaşayanlar, verginin farkındalığı mevzusunda ki en büyük dikkate değer toplumsal refleks olmalıdır. Ve Belki de bu farkındalığı pekiştirme kaygısından olsa gerek 80´li yıllardaki “Bir Alışveriş bir Fiş-TRT Ayşegül Ali Atik çiftini oynadığı skecin ana düşüncesi bu belirttiğimiz paralellikte izdüşümü göstermektedir.

Vatandaş olarak “Vatandaşlık Görevimiz” yaptığımız alış verişe karşılık fişi veya faturamızı istemek yoksa bireysel olarak olaya bakıp fiş istemesem ne kadar indirim alırım diye cebini düşünmemek gerekir.

Aslında bakarsanız bu bir ” sosyal sorumluktur” bunun mücadelesini kamu gücüne bırakmadan kendimiz otokontrol mekanizmasını oluşturmalıyız. Bunu da yapmak düşünüldüğü kadar da zor değil “ bir Alışveriş bir Fiş”

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Seyfeddin Acat - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Mardin Haber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mardin Haber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Mardin Haber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Mardin Haber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Mardin'in en Büyük sorunu nedir?
Tüm anketler