AK Parti’de ne oluyor?

Koronavirüsün merkez üssü adeta Mardin oldu. Bunu korkutmak için falan söylemiyorum, gerçek olduğu için vurguluyorum cümlelerimin başında. Bunda aşılanma oranlarının düşük olması başlıca neden olarak görülüyor. Urfa’dan sonra en fazla aşı karşıtı Mardin’de maalesef. Neden aşı olunmuyor sorusuna herkesin farklı bir bahanesi var. Aşı olmak tek başına yetmiyor tabi. Korunmak, tedbir almak aşı olmaktan da önemli.

Ama konumuz sağlık değil bu günkü yazımızda. Yine de aşılarımızı olalım, sağlığımızı ve sevdiklerimizi koruyalım çağrısını yaptıktan sonra devam edelim siyaset gündemimize.

HDP nerede, siyaseti ne alemde? AK Parti ne yapıyor, nereye gidiyor? CHP, Gelecek, DEVA, İYİ Parti ve Saadet Partilerinin haleti ruhiyesi nedir?

HDP’nin gündemi yoğun. DEP’ten bu yana ortaya koymuş olduğu siyasi çizgiden geri adım atma yok. 1993’te öldürülen DEP Mardin Milletvekili Mehmet Sincar’ın öldürülmesinin yıldönümü vesilesi ile buruk bir başlangıç yaptı Eylül ayına. Kapatılma tartışmalarının yine odağındaki parti olmayı da sürdürüyor. Milletvekillerini halkın içinde görmek için takip etmeye gerek yok. Halkın içinden yapılan sosyal medya paylaşımlarına bakınca anlaşılıyor. Bürokraside etkileri olmasa da halkın arasında olmaları, Mardin’deki durumlarını stabil kılıyor.

AK Parti bildiğiniz üzere öncekinin ötesine geçemedi. Ziyaretler, bakan karşılamaları, Valilik, Üniversite gibi resmi kurumlarla dolduruyor gündemini. Halkın içinde bir AK Parti görmek neredeyse mümkün değil uzun zamandır. Bu kopuş pek hayra alamet değil aslında ama gel de anlat. Ara sıra halkın arasına girmiş gibi yapan vekilleri olsa da verdikleri fotoğraflardaki üstenci tavır samimiyetten uzak duruyor.

CHP Mardin’de bir yılı aşkın bir süre il başkanı ve yöneticisi bile bulamadığı günlerinden farklı değil. Neredeyse 100’üncü yılını kutlayacak ama ne yazık ki; sahadaki etkisizliği memleketin siyaseti açısından kötü bir tablo seriyor gözler önüne.

Gelecek ve İYİ Parti kadroları siyasete henüz ısınamamış durumda görünüyor. Yine de İYİ Parti İl ve ilçe yönetimlerine bakınca Gelecek Partisi’nden 5 boy önde gidiyor demek mümkün. Ancak oradaki en büyük eksik ise, beklenen transferleri henüz gerçekleştirememiş olması. İYİ Parti yerel sorunlara iyi değiniyor, gündemine alıyor, çözüm sunuyor. Bu anlamda umut veriyor.

Saadet yılların tecrübesine rağmen halen eski kadroları ile yerinde sayan pozisyonu ile memlekete umut vaat edemiyor. Gelecek Partisi de Saadet ile kader birliği yapmış gibi bir izlenim sergilerken, her iki partinin Mardin’deki durumu tabelanın ötesine geçemeyecek gibi duruyor.

Atladım diye düşünmeyin. Bilerek en sona bıraktım DEVA’yı. Çünkü DEVA’da bu günlerde büyük bir sürpriz hazırlığı sürüyor. Kimini çok mutlu edecek, kimilerini şoka uğratacak sürprizlerden bahsediyorum. Ama öncesinde DEVA’nın haleti ruhiyesinden birkaç kelam edeyim. Malum koronavirüs herkeste olduğu gibi bu günlerde DEVA’da da aksaklıklara sebep oluyor. Yapacakları kimi görüşmeleri il yöneticilerinin sağlık durumlarından dolayı ertelemek zorunda kaldılar. Ama sahadaki kadroları çalışmalarını arı gibi sürdürdü. Neredeyse her yerde onları görmek mümkün. Bir taziyede, bir düğünde, bir başka partinin kongresinde, toplumsal eylemlerde, demokrasi çağrılarının yapıldığı basın açıklamalarında, aşı çağrılarında vs. vs.

Ama bunlar sadece görünenler. Bir de görünmeden yapılan işler var. Mesela AK Parti içinde DEVA’ya yapılması planlanan transferlere dair görüşmeler. Tüm hızıyla devam eden bu görüşmeler, daha önce AK Parti eski il ve ilçe yöneticileri ile sınırlı iken, bu günlerde AK Parti içinde sorun yaşayan bir belediye başkanı ile devam ediyor. Şimdilik sürprizi kaçmasın diye bu ismi açıklamayı doğru bulmuyorum. Ama şunu eklemek isterim ki; AK Parti içinde büyük bir tartışma söz konusu. Neye dair derseniz; eski il ve ilçe yöneticileri arasında DEVA’ya geçmeye çalışanlarla ilgili. İsimlerini açıklamamış olsak da, AK Parti içinde çok sayıda isimden şüphe ediliyor. Bu şüphe beraberinde tartışmaları ve isimlerin tespit edilerek, ikna edilmesi yönünde çalışmaları getiriyor. AK Parti’nin ço sayıda yöneticisi bu bilgilere ulaşmak için sahada araştırma yapıyor.

Bakalım zaman ve siyaset bize neler gösterecek. Hadi hayırlısı diyelim ve tüm siyasi partilerin memleketimize katkılar sunan çalışmalara imza atacak çalışmalar yapmaları dileğimizi tekrar edelim.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Murat Akgül - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Mardin Haber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mardin Haber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Mardin Haber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Mardin Haber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Mardin'in en Büyük sorunu nedir?
Tüm anketler