Vatandaşlar Tarihi Abbaralarda Serinliyor

Mardin'de Artan Sıcaktan Bunalan Vatandaşlar, Çareyi Doğal Klima Görevi Yapan Abbaralarda Buldu.

Şehmus Edis’in özel haberi

Mardin'de sıcakların 40 dereceyi bulması ile birlikte sıcaktan bunalan vatandaşlar, çareyi doğal klima görevi yapan abbaralarda buldu. Sıcaktan bunalan vatandaşlar, her biri 2 bin yıllık abbaraların altına girerek serinlemeye çalışıyor.

Abbaraların uzunluğu 200 metreyi buluyor

Tarihi Mardin evlerinin altında bulunan ve yaklaşık 200 metre uzunluğunda olan abbaralar, serin olmasından dolayı tercih ediliyor. Tek giriş ve çıkış kapısı bulunan tarihi abbaralara yaz aylarında vatandaşlar özellikle güneşten korunmak için geçiş güzergahı olarak kullanmayı tercih ediyor. Özellikle turistlerin sıcak havalarda elektrikli klima yerine doğal olan abbaraları tercih etmesi dikkat çekiyor.

Yazın doğal klima görevi yapıyor

Kendini abbaraya atan Yusuf Atıl, Tarihi abbaralarımız sıcak havalarda doğal klima görevi yapmaktadır. Evlerin altında yapılan abbaralar havaların ısınmasıyla birlikte vatandaşların ve özellikle yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri oldu. Abbaralar, klimadan daha sağlıklı ve serin." diye konuştu.

Sıcaktan bunalan Ahmet Esen ve Yusuf Atıl da, kendilerini abbaralara atarak serinlemeye çalıştıklarını ifade ettiler. Abbaraların klimadan daha serin olduğunu belirten Ahmet Esen, "Sıcaklar bastırınca kendimizi abbaraların içine atıyoruz. Üst tarafı kapalı olduğu için tünel uzunluğunda olan abbaralar serin oluyor. Öğle saatlerinde burada serinliyoruz." dedi.

106 abbaradan 57 abbara kaldı

Kentte yakın zamana kadar 106 olan abbaranın bulunduğunu belirten vatandaşlar bu sayı son 80 yılda 57'ye düştüğünü ifade ettiler. Kent kültüründe ayrı bir yeri olan Abbaraların kimi zaman bir sevdanın kimi zaman da çetin bir hesaplaşmanın mekanı olmuşlardır. Aynı zaman da Mardin halkının sıcak havalarda serinlemek, soğuk havalarda ısınmak, yağmurdan, kardan ve ya sert esen rüzgardan korunmak için kullandıkları sığınak görevini de üstleniyor.

21 Haz 2021 - 14:49 - Yaşam