Sağlıkçılardan hükümete uyarı: Gücümüzü kullanacağız

Mardin Sağlık Platformu, sağlık çalışanlarının ücretlerinde düzenleme yapılması talebiyle açıklama yaptı.

SES, Mardin Tabip Odası ve Mardin Diş Hekimleri Odası’ndan oluşan Mardin Sağlık Platformu da hükümetin sağlıkçılara ilişkin yaptığı ücret düzenlemesine tepki göstermek amacıyla açıklama yaptı. Mardin Devlet Hastanesi önünde yapılan açıklamada sağlıkçılar “Çalışma Barışını Bozma, Sağlık Ekip İşidir” pankartı açarak, dövizler taşıdı. Platform adına açıklamayı Fırat Abul yaptı.

Yapılan düzenleme sırasında sağlıkçılara söz hakkı verilmediğini ifade eden Abul, sağlık emekçilerinin talebini “Çalışırken ve emeklilikte ücretlerimizin yoksulluk sınırının üzerine çıkarak bir düzenlemenin yapılmasıdır” dedi.

Yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde;

“Son iki yıldır tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri, Covid-19 pandemisine karşı olağanüstü çaba içerisinde hep birlikte mücadele etmektedir. Bu süreçte, sağlık emekçilerinin yaklaşık yarısı hastalığa yakalanmış; 176’sı hekim, toplamda 490 sağlık ve meslek hastalığı olarak kabul edilmesi talebimiz kabul edilmemiştir. Pandemi emekçisi arkadaşımız Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirmiş ve Covid-19’un iş kazası nedeniyle yaşadığımız sorunlara ek olarak, son 20 yıldır, iş yerlerimizi seri üretim noktasında çalışma ortamımıza zarar veren ayrıştırici politikaların uygulandığını fabrikalarına dönüştüren ve bizleri de köleleştiren sağlık politikaların çöküş görmekteyiz.

Yönetenlerin, sağlık sistemi çökerken, ücreti yönetim aracı olarak kullandığı, bazı meslekleri çöken sağlık sisteminde set haline getirmeye çalıştığı dürr Meclis’te onaylanan yasa tasarısıyla bir kez daha anlaşılmıştır. Yapılan düzenlemeyle, her zaman olduğu gibi, yine, sağlığın ekip hizmeti olduğu gerçeği unutulmuş; aynı ekipte yer alan sağlık emekçileri arasındaki mali haklar bakımından var olan eşitsizlik derinleştirilmiş ve iş barışına ve ekip anlayışına bir kez daha zarar verilmiştir.

Bununla birlikte, sağlık sektörünün çok tehlikeli işler kapsamında olduğu ve sağlık emekçilerinin yaptığı işin riski göz önüne alındığında, hekimler için yapılan bu kısmi artış bile yıllardır mücadelesini verdiğimiz yoksulluk sınırı üzerinde temel ücret talebimize halen ulaşmamıştır. Ayrıca, bu küçük değişikliğin, siyasiler tarafından fazlasıyla abartılarak anlatılmasının, müjde adı altında duyurulmasının sağlıkta şiddeti körüklemesinden endişe duyduğumuzu da belirtmek istiyoruz. Bu düzenlemenin yapıldığı mecliste biz yoktuk, fikrimiz ve taleplerimiz yoktu.

Yetkililerin tebessüm ve müjdeleri bize yönelik değildi. İş barışımızı bozmaya ve sadece kamuoyunda algi yaratmaya yönelik yapılan bu göstermelik düzenlemeler, artık bizi nefes alamaz hale getirmiştir. Bizler haklarımızın verilmesini talep ederken, sağlık ve sosyal hizmet emekçileri, ekmek kuyruklarına mahkûm edilmektedir. Pandemiyle mücadelenin yanı sıra ekmek mücadelesi de vermek bizi tükenme seviyesine getirmiştir ve bu durumun sağlık hizmetlerinin sunumuna zarar verdiği aşikârdır.

Sağlık ve sosyal hizmetler emekçileri olarak bizlerin tek talebi, çalışırken ve emeklilikte ücretlerimizin yoksulluk sinirinin üstüne çıkarılacağı bir düzenlemenin yapılmasıdır. Buradan bir kez daha yetkililere sesleniyoruz. Sağlık ekip işidir ve iş barışımızı bozmaya ve kamuoyunu kandırmaya yönelik bu göstermelik düzenlemelerden vaz geçilmeli ve bütün sağlık emekçilerine insanlık onuruna yakışır bir yaşam sürderecek düzeyde bir gelir sağlanmalıdır. Nasıl ki, işyerlerimizde emeğimizi ortaklaştırıp hizmet üretiyorsak, gelir hizmet üretiyorsak, gelir dağılımında da bu gerçek

görülmelidir. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak, sağlık ekibinin her bireyi için haklarımızı alıncaya kadar mücadeleye devam edeceğimizi ve gerekirse üretimden gelen gücümüzü kullanacağımızı tekrar belirtmek istiyoruz.”

04 Ara 2021 - 11:51 - Sağlık