Kuşaktan kuşağa meslek aşkı

Mardin’de cam altı sanatını 4 kuşak sürdüren Özcan ailesi Mesleğe sahip çıkıyor.

Kuşaktan kuşağa meslek aşkı
Kuşaktan kuşağa meslek aşkı
Video için play'e tıklayın

Mardin’in Artuklu ilçesi Tarih Revaklı çarşısında mesleğini sürdüren Abdulkadir Özcan, cam altı sanatının devamı için caba harcadıklarını söyledi.

Çizdiği Şahmaran figürlerinin en çok turistlerin dikkatini çektiğini ifade eden Özcan, yaptığı çalımanın kendisine büyük bir zevk verdiğini belirtti.

BİZE MESLEK DEDEN KALDI

Eskiden tabloların Tüm evlerde asılı olduğunu belirten Özcan, “Cam altı sanatı ilk önce camları tersten çiziyoruz. İlk olarak boyaması yapılıyor. Bakıldığında arka yüzü çalışma alanı oluyor. Eskiden Mardin de eski ustalar cam altı tablo yapardı. Bize dededen kalma bir sanattır bu. Eskiden Mardin’in tüm taş evlerinde birer tane tablo olurdu. Evin girişine asılırdı. Rivayete göre gelen kem gözlerin dikkatini kendisine doğru çeker o eve nazar istemezdi. Şahmeran yarı insan yarı yılan görünümündedir. Yılan tıpta da doktorların sembolüdür. Her bakışta şahmeranlardan bir amblem çıkartabilirsiniz. Mesela bazı insanları da andırıyor. Yüzümüze iyi konuşup, arkamızdan koyu kazan insanlar gibi. Mardin’de de ilgi gören şahmeran tabloları gelen turistlerin de baya ilgisini çekiyor” dedi.

İĞNEYLE İLMİK İLMİK İŞLİYORUZ

Cam altı sanatın çok zahmetli olduğunu dile getiren Özcan, “Cam altı şu şekilde yapılıyor, ilk başta çiziliyor çizildikten sonra iğneyle altın varak boyası yapılıyor. Sonra kat kat boyaması oluyor. Bittiğinde çalışma yerine bakıldığında pek bir şeye benzemiyor fakat ters çevirdiğimizde gerçek yüzü görünüyor. Şurdaki Fatma ana eli bolluk bereketi temsil ediyor. Şahmeran da bolluk bereket ve nazarı temsil eder. Ortasındaki Mardin güvercini iyi haberi müjdeliyor. Şurada eskiden var olan atasözleri var. Arapçayla yazılır. Kıskançlıkla ilgili bir söz. Anlamı kıskanan artmaz, ilerlemez. Şurada yazılan da sevgiyle ilgili bir sözdür. Anlamı sevdiğim baldan şekerden tatlıdır anlamına gelir” diye konuştu.

4 KUŞAKTIR BU MESLEĞİ YAPIYORUZ

6 kişiye kurs verdiğini ifade eden Özcan, “Dedem, babam, ben ve çocuklarım olmak üzere dört kuşaktır bu mesleği sürdürüyoruz. Kurs veriyorum. Şimdiye kadar altı kişiye öğrettim” şeklinde konuştu.

15 Oca 2022 - 13:20 - Yaşam