HDP, Kentsel Dönüşüm mağduru Yeşilli halkının sesini Meclise taşıdı

Mardin Yeşilli ilçesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Yeşilli belediyesi tarafından gerçekleştirilen Kentsel Dönüşüm projesinin mağdur ettiği halkın sesini HDP duydu.

Halkı tepkisine rağmen devam eden yıkım sırasında yaşananlar nedeniyle halk sokağa çıkmış Belediye Başkanı Hayrettin Demir’i istifaya çağırmıştı. Devam eden sorun ve sıkıntılara rağmen Yeşilli halkının sesi ve tepkilerine kulaklar kapatılırken, HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay konuya attı. Günay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemi ile soru önergesi verdi.

Ebru Günay soru önergesinde halkın yaşadıklarını şöyle aktardı:

“Mardin’in Yeşilli ilçesine bağlı Gül ve Tepebaşı mahalleleri, 05.09.2016 tarihinde Bakanlığınız tarafından riskli alan ilan edilmiştir. Mahallelerde yaşayan halkın aktarımlarına göre bu karardan sonra Belediye Başkanı hak sahiplerinin bir an önce evlerini boşaltmalarını istemiş ve halk üzerinde baskı kurmuştur. Afet bölgesi olmamasına rağmen kentsel dönüşüm adı altında gerçekleştirilmek istenen proje tarihi caminin yıkılmasıyla fiilen başlatılmış, bölgede birçok alanı yıktırılmıştır. Bu yıkıma ve evlerinden zorla tahliye ettirilmeye karşı çıkan halkın elektriği ve suyu kestirilmiştir. Protesto edilen belediye başkanı gerçekleşen eylemden Gül Mahallesi muhtarını sorumlu tutmuş ve muhtar hakkında şikâyette bulunmuştur. Muhtar bunun üzerine görevden uzaklaştırmıştır. Bölge halkının yayınladığı açıklamada, “Belediye Başkanı kendine ve yandaşlarına bir rant alanı yaratmaya çalışmaktadır” diyerek projenin ilçe halkına bir yararının olmadığını belirtmişlerdir.

Mahkeme süreci devam etmesine rağmen hak sahiplerinin evlerini değerinin oldukça altında satmaya zorlayan ve halka fark ödemesi çıkaran Belediye Başkanının projeyi hayata geçirdiğini aktaran ilçe halkı 280 ailenin göçe zorlandığını dile getirmişlerdir. Bakanlığınız Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü ile Yeşilli Belediyesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen proje ile Tepebaşı ve Gül mahallelerinde başlanan çalışmalar kapsamında henüz anlaşma sağlanmayan yurttaşların da evleri yıkılmak istenmektedir.

Belediye Başkanı’nın 2015 yılında ilçe halkını bir araya getirerek Toplu Konut İdaresi’nin Yeşilli ’de bir projeye başlayacağını ve bu projeden konut almak isteyenlerin isimlerini yazdırması gerektiğini söylediği, kayıt yaptıranlardan da 1000 TL ödeme alındığı belirtilen açıklamada, Belediye Başkanı’nın topladığı imzalar ile “halk kentsel dönüşüm istiyor” diyerek rant sağlamaya çalıştığı ve adaletsiz bir sözleşme yapmak istediği aktarılmıştır.”

Ebru Günay şu soruların cevabını istedi:

“”1- Afet bölgesi olmayan Mardin’in Yeşilli ilçesine bağlı Gül ve Tepebaşı mahalleleri hangi gerekçe ile riskli alan ilan edilmiştir?

2- Belediye Başkanı’nın halkı tahliyeye zorladığı, karara karşı çıkan halkın elektrik ve suyunu kestirdiği iddiaları doğru mudur? Bu iddialar üzerine gerekli soruşturmaları başlatacak mısınız?

3- Belediye Başkanı’nın hak sahiplerinin evlerini değerinden düşük bir fiyata satın aldığı iddiası doğru mudur? Taşınmazın değeri ne şekilde hesaplanmıştır? Bu konuda gerekli incelemeleri başlatacak mısınız?

4- Belediye Başkanı’nın 2015 yılında ilçe halkını bir araya getirerek Toplu Konut İdaresi’nin Yeşilli ‘de bir projeye başlayacağını ve bu projeden konut almak isteyenlerin isimlerini yazdırması gerektiğini söylediği, kayıt yaptıranlardan da 1000 TL ödeme alındığı iddiası doğru mudur? Halktan kayıt parası olarak alınan 1000’er TL ne amaçla kullanılmıştır?

5- Halka kentsel dönüşüm kira yardımının yapılmaması ve kendilerine yer tahsis edilmemesinin sebebi nedir?

6- Belediye Başkanı’nın şikâyeti üzerine muhtarın görevden alınması süreci ne şekilde işletilmiştir? Muhtarın göreve iadesi için gerekli girişimlerde bulunacak mısınız?

7- Projenin şeffaf yürütülmemesi ve kamuya açık yapılmaması sebebiyle gerekli incelemeleri yapacak mısınız?

8- Hak sahiplerinin açtığı Kentsel Dönüşüm Projesinde yürütmenin durdurulması davası hangi aşamadadır? Dava süreci devam etmesine rağmen yıkıma ara vermeyen Belediye Başkanı hakkında herhangi bir soruşturma başlatacak mısınız?

9- Hedeflenen proje üzerine; çevre platformları, ekoloji örgütleri, oda ve STK’ların görüşüne başvurmama sebebiniz nedir?

10- Hedeflenen proje ile hangi kamu yararı hedeflenmekte ve kamunun hangi ihtiyacına cevap olunmaktadır?”

14 Nis 2021 - 17:51 - Yaşam